Barça 116 Juny - Agost del 2023 | Page 99

La ingesta absoluta i la distribució de la ingesta afecten el rendiment i la recuperació de l ’ entrenament
Els futbolistes s ’ han de provisionar d ’ una quantitat de proteïna més gran que la població general
PROTEÏNES L ’ entrenament diari exerceix tensió i dany cel·lular en els teixits musculoesquelètics i tendinosos , la qual cosa genera la necessitat de remodelar i reparar aquestes estructures que contenen proteïnes per mantenir i millorar la seva integritat i funció . Els jugadors poden beneficiar-se de la provisió de majors quantitats de proteïna que les que necessita la població general .
La dosi diària recomanada de proteïnes és de 0,8 g / kg massa corporal / dia a Europa , però les ingestes més altes de fins a 1,6 – 2,2 g / kg massa corporal / dia semblen millorar l ’ adaptació a l ’ entrenament . Aquests nivells d ’ ingesta de proteïnes es poden aconseguir fàcilment amb una dieta mixta sempre que la ingesta d ’ energia sigui suficient per satisfer les demandes de l ’ entrenament .
GREIX El greix dietètic ( greixos i olis comestibles que poden ser d ’ origen animal o vegetal com els provinents del salmó o l ’ oli d ’ oliva ) és una part important de la nutrició d ’ entrenament d ’ un jugador com a font d ’ energia , vehicle per a la ingesta i absorció de vitamines liposolubles i font d ’ àcids grassos essencials .
Sovint es recomana als atletes que ajustin la ingesta de greixos per permetre que es compleixin els requisits de proteïnes i carbohidrats dins dels objectius d ’ energia total i seguir les pautes comunitàries respecte a la ingesta mínima d ’ àcids grassos trans i precaució amb la ingesta de greixos saturats . Això generalment condueix a la ingesta recomanada de greixos del 20 % al 35 % de l ’ energia dietètica total .
MICRONUTRIENTS ESSENCIALS Per als futbolistes d ’ elit , les demandes tant de l ’ entrenament com dels partits també poden augmentar els requisits d ’ alguns micronutrients per afavorir els processos metabòlics al cos . Hi ha moltes classificacions diferents de micronutrients , com la vitamina D , el ferro o el calci , per al creixement i desenvolupament òptim del cos .
VITAMINA D Es tracta d ’ una vitamina única en el sentit que es pot sintetitzar a la pell a través de l ’ exposició a la llum solar , i menys del 20 % de les necessitats diàries generalment provenen de la dieta . Cal tenir en compte que és una vitamina estacional amb diferències segons l ’ època de l ’ any i el lloc geogràfic .
FERRO La deficiència de ferro ( que pot identificar-se mitjançant l ’ anàlisi de sang ), fins i tot sense anèmia , pot tenir implicacions negatives per al rendiment aeròbic . És interessant tenir en compte que , sempre que sigui possible , el ferro ha de consumir-se de fonts altament biodisponibles , incloses la carn i els mariscos .
CALCI El calci és important per al manteniment dels teixits ossis , el múscul esquelètic i la contracció cardíaca i la conducció nerviosa . Els productes lactis són les principals fonts dietètiques de calci , però també es troben en vegetals de fulles verdes , nous i fesols de soja . La dieta d ’ un esportista ha d ’ incloure una ingesta major de 1.500 mg / dia per tal d ’ optimitzar la salut òssia en casos de deficiència energètica relativa en l ’ esport . n