Barça 120 Juny - Agost del 2024 | Page 2

EDITORIAL

ORGULLOSOS DE LA NOSTRA HISTÒRIA

H o sap tothom que el Barça sempre ha estat al costat de Catalunya i de les seves institucions . Així ha passat des de la seva fundació i així s ’ ha demostrat cada cop que ha fet falta . Des de la xiulada espontània i popular a la Marxa Reial a l ’ estadi de Les Corts del 1925 , que va provocar el tancament de les activitats del Club durant sis mesos per part del govern del dictador Primo de Rivera , fins al pas de la Via Catalana del 2014 per les nostres instal·lacions . Quan ha calgut , el FC Barcelona no ha dubtat a anar de la mà del moviment social , cultural i polític de Catalunya , especialment durant els 40 llargs , i difícils , anys de la dictadura del general Franco .

L ’ afició culer pot estar ben orgullosa d ’ aquest compromís democràtic lligat a la catalanitat del seu club i ara pot sumar un altre motiu d ’ orgull , amb el resultat de la investigació que ha realitzat el Centre de Documentació i Estudis del FC Barcelona en el fons de l ’ Arxiu Nacional de Catalunya que publiquem en aquest número de la REVISTA BARÇA i que , entre altres coses , demostra com el Consell directiu i també els treballadors del Barça van fer costat a la proclamació de la República Catalana per part del president de la reinstaurada Generalitat de Catalunya , Francesc Macià . Els documents trobats acrediten que , només tres dies després d ’ aquell 14 d ’ abril del 1931 , la directiva que presidia Gaspar Rosés va acordar visitar el president Macià per donar suport al Govern de la Generalitat i que els treballadors del Club van adreçar-li una carta expressant la seva incondicional adhesió , “ conscients del moment històric que els toca viure ”.
En la troballa del Centre de Documentació també apareix una carta en la qual el president Rosés informava el president Macià de l ’ amistós que havia convingut amb el Valladolid Deportivo , a Les Corts , el 31 de maig del 1931 . Aquell partit es jugava amb una evident voluntat conciliadora , després d ’ un article publicat pocs dies abans al diari val·lisoletà El Norte de Castilla , signat per l ’ anticatalanista Juan Royo Villanova , que atacava sense miraments Macià i les aspiracions d ’ autogovern a Catalunya . El president de la Generalitat havia respost mirant de posar pau i el Barça va voler reforçar aquest missatge organitzant aquella trobada esportiva que , per cert , només va tenir ressò en els mitjans catalans .
En tot cas , la investigació que publiquem en aquest número reforça , encara més , la idea del Barça compromès amb els drets i les llibertats de Catalunya , un dels pilars que ha sostingut aquest Club en els seus gairebé 125 anys de vida . Descobertes com aquesta conviden a pensar que la gent blaugrana té motius de celebració que van més enllà dels títols esportius que omplen el nostre Museu .
B A R Ç A N 1 2 0
FC BARCELONA Juny del 2024 - agost del 2024 Tancament de continguts , 21 de juny del 2024 EDITA Departament de Comunicació FC Barcelona . Av . d ’ Arístides Maillol , s / n , 08028 Barcelona . T 902 189 900 revista @ fcbarcelona . cat DIRECTOR DE COMUNICACIÓ Àlex Santos CAP DE COMUNICACIÓ CORPORATIVA Ignasi Castelló
COORDINACIÓ Albert Fibla REDACCIÓ Albert Fibla , Pau Campaña , Jordi Finestres , Juan Antonio Ponce , David Jover , Àngels Prieto , Robert Güell , Miquel Muñoz , Jordi Nomdedeu , Gustau Galvache , Paula Baiget , Àlex Blancafort i Marc Parramon COL·LABORADORS Àlex Delmàs REVISIÓ LINGÜÍSTICA Lourdes Julià DISSENY I MAQUETACIÓ Javier Rodríguez , Olga Amigó i Montse Chaure CAP DE FOTOGRAFIA Germán Parga FOTO PORTADA Germán Parga